Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Wednesday, October 29, 2008

kota baharu..

its after midnight here. just came back from supper with fellow collegues at the famous "white house coffee house". it's quite famous here in Kota Baharu, and we have to wait for almost half an hour to be seated. the coffee house was so full! (and being highly recomended by a good kelantanis friend, we did wait.) alahai... usually, i wont wait too long to be seated for supper.

i had a glass of hot coffee (then... now, suffering the insomniac side effect..duh!) and the toast.. real good! (sampai pigi mencuri makan yg mr.Ng punya portion... hahhahahha!)

the national conference of health and environment, organized by USM, kelantan at grand river view hotel Kota Baharu. i enjoyed both plenary sessions (the first by 3 prof from USM, UKM and UM) i greatly enjoyed the talk by prof. Datuk Azizan Samah (the boss for Antartic mission) he specialized in climate changes studies. most profounding statement he made was "when you do  a research, do it, with mind to make a difference". duiii......malakat di hati sy oww..(we can make a difference, no matter how small the impact... asal ada)

the second session was by prof Mustapha of UM medical faculty... something to do with endocrin system..... (bah... bangang aku sama ni barang). 

and OMG... foods, sungguh sedapnya. bubur gandum, kerabu pauh, nasi dagang, tom yam, ikan masak lemak.... duiiiiiii....tomorrow will try all those sweet kuih...such indulgence!!
God! to experience such blessing....thank you Lord for the good tastebuds, opportunity and especially health to indulge in such feast!

Monday, October 27, 2008

away for a while

nah... i have to confess.. aku memang sah teraddict sama ni barangnya blogging. dui... susah lah ini... mungkin kena disiplin diri sikit untu spend certain amount of time sini kann..

btw, last weekend.. sy pigi berjalan sampai kaki sangat sakit sikarang! (dui manyasal owww..) ada gambar tapi kamera bukan sy punya.. jadi baru minta dia kirim by e-mail.. harap cepat lah tindakan dia tuuu...(if you're reading this pong, please hurry)

last weekend juga, i happened to be at Kinokuniya and bought several books. satu yang sedang diusahakan untuk membaca adalah buku mengenai st francis of Asissi.. baru a few pages terbaca...(astaga! font dia punya main kicik.. size 7 tu kali..very small print!). jadi, ada kemungkinan lambat sikit terbaca. (and all excited i started baca John Irving's "the fourth hand". sudah pernah baca, but the book sy pinjam dari library... bukan sy punya!) feeling lain bah itu!

will travel again today. first time pigi Kelantan (ermmmmm.... kuar duit lagi ni.. shopping!) mom sama si aunty sudah kasi pesan batik... (kalau come together sama ongkosnya.. inda apa...aiyak..ni lah yang best jadi daughter ni..).

will try to find that sickeningly sweet kuih of kelantan "tahi itek"!

Wednesday, October 22, 2008

brb

will not be around to update my blog starting tomorrow. i think i need to get away from all this technology thing (i've promised myself that i wont be addicted to this blogging things... but, somehow it get into my head..) hahha! perlu rewire back my head.. so, i make a decision to stay away for a day or two.. and see if i miss the whole thing... 

will be back on monday...

Monday, October 20, 2008

tagged by Sara

sara dear, sorry long overdue... malas bah sy membuat ni tag-tag ni. but, anyway...here:

1. If your lover betrayed you, what will your reaction be? betrayed in what way? i'm a very forgiving person.. but.to forget he hurts me, thats a bit difficult.

2. If you can have a dream to come true, what would it be?being happy and staying true to my calling

3. What's you planning for this year's X'mas?  a family gathering would be nice

4. What would you do with a billion dollars? dollars? i need a long list and help from my financial planner for these...

5. Will you u fall in love with your best friend? mmmmph... no.

6. Which is more blessed, loving someone or being loved by someone? aint it coexist?

7. How long do you intend to wait for someone you really love? as long as it takes.. God will..

8. If the person you secretly like is already attached, what would you do? attached in what way? kawin? tunang? in relationship? kalau bulum kawin... buli bah, kasitau saja..

9. If you like to act with someone, who will it be? nah... i leave that for professional..tiak pandai act2 ni.

10. What takes you down the fastest? what arr? 

11. How would you see yourself in ten years time? ~ a mom with two/three kids

12. What’s your fear? closed space

13. What kind of person do you think the person who tagged you is? ~ a warm-hearted friend who is hardworking and have a pleasant personality..

14. Would you rather be single and rich or married but poor? married (we will not be poor.. i assure you)

15. What’s the first thing you do when you wake up? menggeliat macam kucing..

16. Would you give all in a relationship? yes!

17. If you fall in love with two people simultaneously, who would you pick? ~The one who commit first..

18. Would you forgive and forget no matter how horrible a thing the someone has done?~ I will forgive, but to forget..will take time. 

19.Do you prefer being single or having a relationship? of course la having a relationship..

20.List 6 people to tag? dui na.. malas aku menag ppl...

Sunday, October 19, 2008

monday

a typical monday.. cuma tidak terasa sangat monday niari. pasal i attended course during the weekend yang di buat di kolej sama (jadi, last week macam sy karaja 7 hari lah itu..). anyway, i enjoyed the course termendously... banyak input baru.. benda yang samar2 dulu, kini ada shape sudah sikit... hahhahaha! ntah bila lah dapat faham banyak. (not in a mood of reading lagi ni)

i tried reading petang kemarin... dui.. tertidur sy sampai 3 jam.. sakit tengkuk ni, tidur atas sofa and our water heater, completely rusak! x dapat on. and air cond di office.. meragam, alamaks.. macam2 juga jadi minggu lepas.

niari, kepanasan lah di office.. air cond memang tidak dpat on. lame reason untuk bermalas-malasan... rasa mau tidur jak ni..

waktu lunch tadi, pigi makan di kafe, ada ramai junior students (terus kunun dorang ehem... ehem..) ingatkan pasal sy pakai selipar jipun pigi makan... rupanya pasal niari payday (mau minta belanja) yay! bukan dorang kah tu patut belanja makan?

(bead, your kolok mee... boli bah.. kalau sy pigi miri..lambat lagi tu. hopefully next sem ya..I'll be in KK for final xm miereka Lily..)

Friday, October 17, 2008

have a good weekend..

its been a long week for me... rasa penat pula menjelang hujung minggu. minggu ini, telah dilanda sakit tekak yang agak menyakitkan (n at the moment in a phase where my students commented on my voice as husky and sexy gilerrrr) iyalah tuuu... dah sy tidak dapat berteriak sama dorang! LOL!

minggu ni juga, for the first time berjoget secara terbuka sama student masa majlis sambutan hari raya kolej.. dui.. tergamam kunun dorang sy selamba saja pigi ksi initiate the dance (biasalah... kalau ada lecturer, formal gila students..) nah... kau, ada ni yang si muka kabalan... ramai pula yang mengikut... jadi hot lah itu malam.... heeeee..(ntah apalah dorang kasi masuk dalam oren sy...tetiba ni jadi giler... manada pernah buat begitu...eiiii..)

and berkenalan dengan beberapa rakan blogger yang baru.. Nika=niigata, japan. n beberapa orang yang terhop di tempat ni.. rakan2 yang lama sikit, i hope, i've been faithful menegur and melawat tempat kamurang (those on my list... of course) been a great blessing for me....have a nice weekend to you guys..

Lord, its been a very good (though, a hectic one) week..all glory be Yours

Wednesday, October 15, 2008

nepenthes villosa


bah.. ni i introduce my favourite kukuanga (pitcher plant). banyak bah ini... but, sure this one is on the top of my list! been studying them for about 4 years now...(sikarang inda lah sudah... but, my love for them will go on and on..)

ni Nepenthes villosa (nama saintifik untuk spesies ni) adalah endemik (restricted) to kinabalu National Park sahaja... selepas ketinggian 1400 m dari aras laut (kira periuk kera tanah tinggi lah dorang ni..)... sori la.. ni gambar i curi dari website urang... ntah mana sudah sy simpan semua gambar c kukuanga..

Tuesday, October 14, 2008

sakit tekak ini...

adei..sakit tekak niari, teda mic, kena berteriak mengajar (ahhhhh... baru puas hati kasi keluar suara berabisan).. but, at the moment, i suffer a very bad case of sore throat.. nasib baiklah kelas 2 jam ja..

relatively, hari ini kurang bz dari yesterday punya.. and i stay back at the office sampai malam sikit untuk baca komik Naruto!. adei... berapa minggu sudah ketinggalan ni..and i really need to reply all those e-mails..all in all, a blessed day!

and to all yang karaja karas niari, bah.. baguslah itu, another day yang tidak terbazir. LOL!

Sunday, October 12, 2008

over the weekend

a very hectic tday today.. kena kick off the day dengan perhimpunan bulanan, and our beloved pengarah akan  berpindah, so ada sesi bergambar...

then ramai pula students yang sakit dan harus bagi dorang surat pengecualian kuliah and GL untuk hospital.. dei.. (satu2 lagi tu dorang datang jumpa), and ni lagi yang mau bincang bila boleh balik untuk cuti sem... (larrrr... bukan sudah jelas kah tu jadual exam sampai 14/10) aduhhhh.. (mangkali saja bah dorang pigi berborak sama sy.. rindu mangkali... ni berusaha untuk kasi positif diri sudah niii....)

hahhahahaha! so, lunch hour ni, mesti melihat2 dulu sini and masukkan entry baru..updates kemenangan karaoke student hari 5 lepas... jauh meleset. c Jude dapat tpt 4 (best dia nyanyi..) duet sama gracie..n c piwiit dapat tempat numbur 3.. alahai..c kundur dapat numbur 2 n dorang c yem-yem n rahmat dapat johan (kejoraku bersatu) tapi, memang rock lah dorang tu malam!

then, hari sabtu, pigi tengok orang akad nikah (Sarawak Malay's traditional wedding). kasian tu urang putih.. sampai 5 kali lafaz baru sah..(dia sebut gia tu ringgit malaysia pakai dollar!).. sangat menarik. kalau adda masa, nanti mau cerita lebih banyak lagi pasal ni barang... it's really interesting (mangkali baru untuk sy kannn... )

as for now, i really need to go out for lunch....

Friday, October 10, 2008

butterfly award!

got this award from sara.. thanks!
but, being the so self centered of me.. i'll keep this award for myself... (malas mau bagi-bagi)

and tis award kewl! (more reasons to keep it for myself) hahhahahaha! 
again, thanks sara, i really appreciate this.

coming november

minggu yang sangat baik. banyak masa terluang, sebab kelas sudah semakin berkurangan.. the final exam for my students will be on this coming 3rd of november.. harap dorang dapat buat sebaik mungkin..

sangat risau dengan budak2 junior yang akan ambil kertas kimia I... kalau dilihat dari prestasi mid term... memang kelihatan ramai yang akan balik, lingkup paper tu. (last year, only 3 yang buat peperiksaan ulangan and they barely passed the 2nd exam). but, masih ada masa untuk buat ulangkaji lagi dengan dorang.. (next week, juniors will be off for field work for the whole week) so, ada satu minggu saja lagi dengan dorang utk kasi refresh topik yang sudah kena belajar... argh!!! buli bah itu!

malam ini, ada pertandingan karaoke di kolej, so of course i will turun tengok dorang menyanyi.. (i have one student in mind yang mau kasi manang ) hmmmmm... yeah that's you Piwwwwiiiit! and maybe i'll vote for Jude juga.. dorang cakap suara dia bagus.. tengoklah macamana nanti..
macam sy pula yang lebih2 excited..

have  a good weekends to all of you, blogger friends!

Tuesday, October 7, 2008

surat tunjuk sebab

i hate to do it... tapi kena buat juga.. untuk pertama kalinya selepas 1 tahun setengah sy jadi koordinator kelas, sy kasi keluar surat tunjuk sebab sama bebudak sy... (bah... bikin maradang bah juga dorang) adakah... sy sudah suruh jangan lupa tandatangan kehadiran, degil juga... bah nah ko.. 

macam ada juga yang tidak percaya sy betul2 minta dorang reply surat tunjuk sebab tuu.. siap bagitu.."yang ni miss kasi pardon bah juga kann?". (pala ko lah kasi pardon). bah.. bagus juga bah tu supaya dorang tau macamana mau tulis surat tunjuk sebab...x juga bingung betul masa karaja nanti.. heeee... ramai yang kena oooo..

having class with the junior year pagi tadi...masih lagi in the mood malas belajar dorang... hmmmmmphhh...but, at least sekarang, bolilah sudah dorang makan kacang masa kelas, tedalah juga yang tertidur (masa puasa tuari, duina... kasian...cikgu x dpt makan kacang)


Monday, October 6, 2008

nah.. ketahuan..

ramai lagi pengajar yang belum menghadirkan diri hari ini. so, the office is still empty and my internet wireless connection is in an excellent mode... bah.. nanti in a few days more, the internet will start lagging. but, until that day, i'll keep on blogging and since i've almost finish all my classes, i have  alot of free time to do so.. (matilah ni kalau naziran datang this coming week).

so, hari ini, foremostly, saya akan siapakan all my lesson plans (bah bertimbun sudah tu, pasal i keep on hindering the task). but, today... mesti kasi siap!! (GAMBATE!!)

bead, if you're reading this, please dont tell your fellow friend about the existance of my blog (i'll make another blog for your guys... educational purpose, so that the  explanation of LR and such can be done in a more professional manner) heeee.. i'll buy you kolok mee (ok kah bead?). i manage to scare you off with the november thingy kannnn... hahhahahaha! Go study!

as predicted by a fellow blogger (RENO), one of my student knew about my blog affair... aiyak.. saya kasi bribe pakai mee kolok.. dapat kah inda ooooo...

nothing will forever hidden.. sooner or later, things will unveil itself.
and it is better if we're well prepared for the consequences..

Sunday, October 5, 2008

it's monday

hari isnin yang sangat cerah di kuching, at least sehingga pagi ini (0830). selepas bercuti selama seminggu, masih ramai students yang belum sampai ke kolej. terpaksa minta dornag-dorang yang bersalah lambat menghadirkan diri tu menulis surat menunjuk sebab. 

adakah c Amin yang tinggal di Serian jak pun, awal pagi tadi baru sampai.. and 3 of my students kasi botak kepala (why?) (joni, joy, joe) dui... and zai sudah bertaubat kasi shave dia punya janggut n misai yang sangat serabai.. lyn belum balik dari kalimantan barat. sam, aliff and haslan kena delayed flight.. ha! makin ramai yang dapat surat menunjuk sebab nampaknya ni..
(i miss them so much!, i dont know how i will cope nanti kalau dorang pigi field sudah) being a coordinator for this 2007 batch telah menjdi a very tiring but rewarding job..(harap my students x tau pasal blog ku ini...)

DKP8, sabahan sudah dapat posting.. sarawakian belum dengar lagi cerita (kesian lambat posting... teda duit lah dorang tu..)

everything seems to be normal.. its another monday. another day to live on.
make me live today the way You intend it to be Lord..

Thursday, October 2, 2008

sambutan hari raya yang sangat menarik... (tidak pernah ni menjoin raya yang betul2 pigi bejalan seharian) i joined my family angkat to their relatives raya kedua. the first day, buat rumah terbuka then, on the 2nd (yesterday) pigi meraun.. dui panat makan eh!

hidangan wajib setiap rumah (yang sy observe... kek lapis sarawak) banyak macam kek lapis. sedap juga laaa.. (but, after you tested 10 varieties of those for such a short period of time.. they began to taste almost the same.... manis and sticky..).. ada satu rumah saja yang ada kuih makmur (hidangan wajib di sabah... or at least di Ranau) and sadly, not up to the standard of makmur yang sy suka (tidak banyak peanut bah dorang pny makmur.. teda aroma nutty2 yang sangat best itu!)

and OMG! i ate a lot of things... masih tidak selesa juga ni perut. (ingat mau puasa niari, tapi awal pagi, ada urang belanja makan mi guring ni.. kasi batal jak lah tu niat..). tidak nyaman (urang sini bilang) juga menolak, pasal sy tidak pigi rumah dia time raya ni..(mikirayou juga kalau sy ckp sy puasa kan?. baru raya ketiga bah ni...)

rumah last kami pigi semalam, rumah Dr. Razali, (Peg residen Bintulu).. betul2 buat sy banyak berfikir on my intention and love towards my job.  he is a guy, with high commitmet towards his job (he's 55 and still so very much in love with his job, talking about it with pride, so enthusiastic about the future and he's an avid reader!) fuh! did i mentioned he's a very good looking guy too? (yeah and happily married at that!). jarang ni, orang boleh bercakap and buat hati saya deg-degaan, bersemangat untuk memajukan diri..

dengan perut yang sangat kenyang (mau melatup) and kambang perut minum minuman bergas (jan ko jeles Bambangan... tidak juga best tu feeling) and hati yang deg-degan dimotivasikan oleh c Doc i went home. mandi air sejuk (heater sy rusak! silaka!) sajuk ni mandi!.. mau tidur tiak dapat, tengok tv, teda yang best (i ended up reading). tiak sedar tertidur di ruang tamu (sudahlah satu urang saja sikarang) kena kasi kawan nyamuk saja.. dei..

palis-palis kena demam denggi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...